De Verwersstroom 
Bruggen, overkluizingen, enz.
Algemeen:
Codenummer:V15 
Bouwblok(ken):9.3 
Kadastrale sectie:H 
Kadastraalnummer:6388 
Eigendom, beheer en onderhoud:Provinciue Noord-Brabant
 
Restauratie:1966/1988 
Inventarisatie:2000 
Status:Rijksmonument 
Waardering:8.2 
Technische omschrijving:
Doorstroomprofiel:halfrond
Doorstroombreedte:3.20m
Doorstroomlengte:33.80m
Hoogteligging straat/maaiveld + NAP: m

Bijzonderheden

Na de gedeeltelijke instorting van de Statenzaal in 1966 werden na de herstelwerkzaamheden in het hieronder gelegen Hellegat, uit zorg voor het behoud van de voorgevel van het paleis, ook werkzaamheden in de overbrugging vóór het paleis uitgevoerd. Men voorzag de bodem van een betonvloer en herstelde de funderingen.

Oorspronkelijke functie

Waterafvoer.

Huidige functie en gebruik

De overbrugging fungeert naast de waterdoorvoer tevens als fundering voor de voorgevel van het Noordbrabants Museum.

Bepaling monumentwaarde

Gezien de relatie met de stadsgeschiedenis heeft de overbrugging cultuurhistorische waarde.
Do Hoogma
Geschiedenis
Wegens ruimtegebrek door het toegenomen aantal studenten werd in 1614 door de Rekenkamer te Brussel aan de rector van het Jezuïetencollege vergunning verleend de Dieze op deze plaats te overwelven met een lengte van 60 voet en een breedte van 15 voet. Deze overwelving was de voorloper van de huidige overbrugging.
Na de inname van 's-Hertogenbosch in 1629 richte men het klooster in als woning voor de gouverneur van de stad. In 1768 ontstond het huidige plein door de sloop o.a. van enkele woningen aan de Verwersstraat. In 1768/1769 kwam een nieuwe overbrugging van de Dieze tot stand tegelijk met de bouw van het nieuwe gouvernementspaleis. De overbrugging dient aan één zijde tevens als fundering voor de voorgevel van het huidige Noordbrabants Museum. Op deze overbrugging sluit voorts de overkluizing aan van het z.g. Hellegat een onderdeel van de Kleine Vughterstroom.